marktonderzoekVA

Marktonderzoek doen als VA versus jezelf altijd vergelijken met iedereen

Voordat je begint als ondernemer, is het slim om marktonderzoek te doen. Natuurlijk bekijk je daarbij ook de concurrentie. Mogelijk heb je al andere VA's in je netwerk of ken je al een aantal via een opleiding die je volgde. 

Het is handig om het aanbod van andere VA's te kennen, zodat je jouw voorgenomen aanbod daarmee kunt vergelijken. De truc daarbij is om vooral globaal te kijken wat je leuk en interessant vindt en je te laten inspireren. Je kunt daarmee op nieuwe ideeën komen en zelf ook gemotiveerd raken om je aanbod op een leuke manier neer te zetten.


De valkuil van veel VA's is om heel ver te gaan in deze vergelijking. Ik kan me van mezelf nog herinneren dat ik avond aan avond websites van andere VA's zat uit te pluizen. Omdat er toen (zo'n vijf jaar geleden) nog veel minder VA's waren, kwam ik alleen de websites van succesvolle VA's tegen, die al een tijd aan de gang waren. Het resultaat van mijn 'concurrentieonderzoek' was daarmee vooral dat mijn zelfbeeld niet bepaald beter werd. Het maakte ook dat ik het maken van mijn eigen website uitstelde en het heel spannend vond toen ie uiteindelijk live ging. 

Bij mij leverde de vergelijking dus vooral stress op, omdat ik mezelf op persoonlijk niveau ging vergelijken met mijn concurrentie. Ik keek niet alleen naar het aanbod en de socials van andere VA's, maar ging ook kijken naar hoe leuk en succesvol anderen wel niet waren. Omdat ik nog niet gestart was, maakte ik daarmee de drempel voor mezelf enorm hoog. 


Als jij dit herkent en weet dat jij jezelf ook vaak op persoonlijk niveau vergelijkt met andere VA's, of überhaupt met andere mensen, dan wordt het tijd om daarmee te stoppen en je eigen uniciteit te gaan herontdekken. Dit is het moment om zichtbaar te maken wat jou onderscheidt van de anderen. 

Klanten huren jou in om jou. Uiteindelijk zijn je aanbod en je prijzen ondergeschikt aan je persoonlijkheid. Jij hebt je eigen kwaliteiten die je inzet om het leven van je klant zo relaxed mogelijk te maken. Je bent het waard om op te vallen en de beste en leukste klanten te krijgen, die goed bij je passen. 


Wil je meer weten over opvallen en je eigen persoonlijkheid laten spreken, zodat je makkelijker kan stoppen met vergelijken en succesvoller kan worden? Check dan hier mijn training VA Checkpoint - opvallen in de VA-massa

Je bent het waard!

Reactie plaatsen

Meer weten over wat ik doe en wie ik ben?