word ook een succesvolle VA

Praktische tips om meer klanten te krijgen als VA

Hoewel er in de afgelopen jaren een enorme groei is geweest in het aantal VA's in Nederland, lijkt het erop dat het vooral een heel breed vak is. De VA's van nu verschillen van allround tot social media VA's, technische VA's, VA's speciaal voor het uitvoeren van onderzoeken, VA's voor het organiseren van events, voor het bouwen en onderhouden van websites, enzovoort. 

Het is dus geen wonder dat heel veel ondernemers niet weten wat een VA nou precies doet. Of liever gezegd: wat een VA nou voor hen persoonlijk kan betekenen.  

Als je uitlegt dat je VA bent, dan gaan mensen er na je uitleg maar vanuit dat je in ieder geval goed bent in ‘iets met computers’ en ‘iets met administratie’. De meest gestelde vragen die ik hoorde in gesprekken met ondernemers waren toch wel wat een VA is, wat een VA doet en wat het dan oplevert versus wat het kost. 


Aan jou als VA de schone taak om potentiële klanten van jouw nut te overtuigen. Dat is niet per se de makkelijkste taak. Tenslotte willen ondernemers vooral veel zelf doen en niet te veel geld uitgeven. 

Mijn tip om ondernemers ervan te overtuigen om jou als VA in te huren, is om vooral aandacht te vestigen op het effect van jouw inzet op het leven van je klant. 

Dan gaat het niet zozeer om het aantal uur dat iemand z’n handen vrij heeft om 'te doen waarvoor jij ondernemer bent geworden', maar meer de emotionele kant daarvan. Bijvoorbeeld: minder stress = meer geluk in je relatie = blijere kinderen. En ook minder werkdruk = beter voor je gezondheid = langer leven. Vertel dus niet alleen wat je doet, maar vooral wat het oplevert!

Als je dat zorgvuldig uitgewerkt kan aanbieden, is de kans van slagen al een stuk groter.


“The key is not to prioritize what’s on your schedule, but to schedule your priorities.”
Stephen Covey

Reactie plaatsen

Meer weten over wat ik doe en wie ik ben?